Lammekrone med puré

Lam er en af mine favoritter og lammekrone er en af de bedste udskæringer på et lam. Lammekronen kommer fra ryggen på lammet, og er et af de bedste og møreste stykker på lammet. Da kødet stadig sidder på benet bibeholder kødet sin saft og kraft.

Lammekronen passer perfekt til en rodfrugtspuré på sådan en kold vinterdag og så bruger man samtidig sæsonens råvarer.

 Antal personer: 4

Lammekrone:

  • To lammekroner
  • Timian
  • Salt og peber
  • 6 fede hvidløg
  • Smør eller olie

Puré

  • 400 g Rodfruger
  • 0,5 l Mælk
  • Salt og peber
  • Smør

Ekstra tilbehør/pynt

  • Løg
  • Skalotteløg
  • 4 farvede gulerødder

Fremgangsmåde

Start ud med at skrælle og skær de forskellige rodfrugter. Her brugte jeg kartofler, jordskokker, gulerødder. Jeg brugte farvede gulerødder, da det kommer til at give puréen en flot farve og er dekorativt.

Hæld rodfrugterne i en gryde og hæld mælken over og lad dem koge sig møre.

Rids fedtsiden på lammekronen, på kryds og på tværs i små tern. Gnid fedtet grundigt med en blanding af: Timian, salt, peber og hvidløg.

Brun derefter lammekronen på en pande eller grill, så den får en lækker gylden stegeskorpe. Hvis man benytter en pande, så steg kødet med et par fed hvidløg og timian. Hvis det er på grillen så kan det presses udover kødet i stedet.

Læg lammet i et ovnfast fad og steg det i en forvarmet ovn, ved 250 grader i 20-25 min eller til lammekødet har en kernetemperatur på 60-65 grader for rosa.

Tag kødet ud, og dæk det til med stanniol, og lad det hvile i ca. 15 minutter.

Skær nu et skalotteløg og et almindelig løg midt over og læg skæresiden på en pande med smør på. Tag ligeledes to farvede gulerødder og smørsteg dem sammen med løgene.

Når rodfrugterne er møre så blændes de til en puré og sigt den efterfølgende for en glat puré.

Tilsæt smør og mælk indtil den ønskede tykkelse og konsistens og smag efterfølgende til med salt og peber.

Anret nu de forskellige komponenter og dette kan gøres som man ønsker det. Jeg lagde puréen i bunden og byggede det op derfra. Jeg lagde derefter lammekronen, hvorefter jeg skilte løglagene og skær de farvede gulerødder midt over.