Skaldyrsfond

Skaldyrsfond kan man bruge til meget og er altid lækkert at have i fryseren til når man skal bruge det. Normalt gemmer jeg fonden/suppen når jeg har lavet Hvidvinsdampede blåmuslinger. Men i dette tilfælde havde jeg desværre ikke mere tilbage og måtte derfor skynde mig at lave en fond. Det er nogenlunde samme fremgangsmåde, som når man laver hvidvinsdampede blåmuslinger. Dette er ikke den helt traditionelle måde at lave fond på, men da denne skal minde om en muslingesuppe til en forret jeg skal lave er det en mildere version.

Ingredienser:

  • ½ kg blåmuslinger
  • Skaller fra de skaldyr man nu har gemt
  • 2 løg
  • 2 gulerødder
  • 2 fed hvidløg
  • ½ halv flaske hvidvin
  • 20 g smør
  • 2-3 laurbærblade
  • Olie
  • 3 stk forårsløg
  • salt
  • peber
  • timian kviste
  • ½ l vand

Fremgangsmåde:

Start ud med rense blåmuslingerne og fjerne “skægget”, der kan sidde muslingens åbning. Jeg har gemt skallerne fra jomfruhummer som jeg vil bruge i fonden. Her man man bruge alverdens man har lyst til og hvad man har lydt til at det kommer til at smage af, fx krabbeklør, reje skaller osv.  Man kunne ligeledes lave en fiskefond på fiskeben.

Herefter skær grønsagerne i store stykker, da vi kun skal bruge fonden er det ligemeget, hvordan grønsagerne ser ud og behøves ikke være hakket fint eller i fine firkanter. Så er de nemlig klar.

Hak eller knus skallerne med en hammer eller lign. så de er går i stykker, da der på denne måde kommer mest saft og kraft ud af skallerne. Brun nu de gemte skaller godt af i en meget varm gryde med hed olie. Tilføj nu lidt smør.

Tilføj nu grønsagerne og brun dem.

Tilføj nu muslingerne

Hæld nu hvidvin i

Tilsæt timiankvistene og laurbærbladene. Nu skal det simre i ca en time.

Når det har simret i en time skal skallerne sigtes fra og fonden skal ligeledes sigtes gennem et klæde efterfølgende for at fjerne urenheder. Efter man har sigtet fonden kan man vælge at koge det yderligere ind eller lade det være som det er.